Momčadi koje igraju 4-3-3 sistem u globalu će igrati usko kroz sredinu, premda braniči i bočni igrači sredine mogu igrati preko boka kada je lopta na njihovoj strani. Dva braniča se postavljaju široko kada gradimo igru iz obrambene linije. Koristeći ovu formaciju momčadi se obično brane i napadaju u dvije cjeline. Obranu čine četiri braniča tri igrača sredine i jedan napadač, dok u napadu sudjeluju jedan branič, tri igrača sredine i tri napadača.

 

 

Zadaće četiri braniča
Četiri braniča moraju igrati kao jedna cjelina preko cijele obrambene polovine igrališta. Neke momčadi često koriste jednog od dva centralna braniča za jedan na jedan pokrivanje, dok je drugi branič u ulozi čistača i pruža potporu drugom braniču. Također neke momčadi koriste i opciju četiri braniča u liniji sa podijeljenom odgovornosti pokrivanja. Prednost 4-3-3 sistema je što dva bočna braniča imaju više slobode za sudjelovanje u napadu.
 
Zadaće dva bočna braniča
Oni moraju igrati kao jedna cjelina sa centralnim braničima na obrambenoj polovini igrališta. Također moraju održavati kompaktnost i pružati potporu jedan drugome i ne dozvoliti da se previše razvuku u širinu. U fazi napada i gradnji igre iz zadnje linije moraju se postaviti široko. Branič najbliži golu ima zadaću lidera i raspoređuje ostala tri braniča. Moraju također biti disciplinirani u obrani, čak i kada je njihov tim u fazi napada. Jako je važna i igra u obrani 1 na 1, kada je potrebno blokirati, a kada napasti protivnika u napadu.
Moraju biti potpora igračima sredine i bočnim igračima u situacijama kad napadaju preko bokova ili se pozicioniraju iza lopte u fazi napada.
 
Zadaće dva centralna braniča
Moraju igrati kao jedna cjelina na obrambenoj polovini igrališta. Također moraju održavati kompaktnost i pružati potporu jedan drugome i ne dozvoliti da se previše razvuku u širinu. Moraju igrati kao jedna cjelina preko centralnog uzdužnog dijela igrališta zajedno sa igračima sredine i napadačima. Komunikacija sa drugim centralnim braničem je jako bitna, te procjena situacija u igri kada treba usko markirati, a kada treba pružiti potporu suigraču. Braniči pokrivaju centralni dio igrališta kada gradimo igru iz zadnje linije. Branič najbliži golu ponaša se kao lider i daje informacije o postavkama ostala tri braniča. Moraju također biti disciplinirani u obrani, čak i kada je njihov tim u fazi napada. Jako je važna i igra u obrani 1 na 1, kada je potrebno blokirati, a kada napasti protivnika u napadu. Moraju biti potpora igračima sredine srednjim i bočnim u situacijama kada lopta ne može ići prema naprijed.
 
Zadaće tri igrača sredine
Tri igrača sredine predstavljaju vezu između napada i obrane i moraju djelovati u prostoru između dva kaznena prostora. Vrlo je važno držati postavku u sredini s obzirom na manji broj igrača. Potpora napadačima je bolja u situacijama iza njih nego u utrčavanju ispred napadača. Moraju igrati ka cjelina preko centralnog dijela igrališta i međusobno mijenjati pozicije u fazi napada. Razumijevanje situacija kada i gdje koristiti ukrštavanja, dijagonalna i pravocrtna utrčavanja, kada odigrati loptu u noge, a kada u prostor i kada raditi utrčavanja s loptom ili bez lopte. Ovi igrači moraju činiti cjelinu preko cijelog igrališta zajedno sa braničima i napadačima. Sudjeluju u kompaktnosti momčadi da ne bi postali izolirani od suigrača na bilo kojem dijelu igrališta.
Ovi igrači su organizatori i nosioci igre i smanjuju i povećavaju tempo igre kad je to potrebno. Koristiti ukrštanja za stvaranje prostora za otvorena dodavanja kada igra počinje od braniča. Njihov cilj je preuzimanje lopte od braniča i prenošenje ispred protivničkog gola. Igrači trebaju dubokim utrčavanjima na protivničku trećinu osloboditi se protivničkih igrača za vrijeme napada. Dok su dva igrača u napadu treći im treba omogućiti obrambeno pokrivanje, radi sprječavanja kontra napada u slučaju gubitka lopte. Također je potrebno pratiti utrčavanje protivničkih igrača sredine. Potrebna su kvalitetna kratka dodavanja i precizna duga dodavanja iza leđa protivničkih braniča.
Koristiti duple pasove međusobno i sa napadačima. Za vrijeme igre stalno držati glavu gore radi pregleda na igru i što bolja dodavanja prema napadačima.

 

Zadaće tri napadača
Napadači imaju više prostora za izmjenu mjesta i zavaravanje protivničkih braniča zbog toga što se u napadu nalaze trojica igrača. Bočni napadač treba vršiti izmjenu mjesta sa centralnim radi stvaranja prostora ispred protivničkog gola. I još više bočni napadači imaju više prilike za djelovanje zajedno sa bočnim igračima sredine. Također moraju:
Igrati kao jedna cjelina na napadačkoj trećini.
Moraju vršiti izmjenu mjesta sa bočnim igračima sredine prilikom utrčavanja u kazneni prostor.
Konstantno iskorištavati prostor kreiran od drugih napadača.
Konstantno svojim kretnjama stvarati prostor za druge napadače.
Vući protivničke igrače prema njihovom golu radi stvaranja prostora za igrače sredine.
Lažnim kretanjima oslobađati se protivničkih braniča radi stvaranja prostora za duga i kratka dodavanja.
Vršiti utrčavanja na prvu i stražnju vratnicu.
Vršiti konstantan pritisak na protivničke braniče.

 

PRIJAVA

Idi na vrh