ImageNakon velikih unutrašnjih previranja, i traženja ispravnog rješenja u vezi naziva knjige, ipak je prevagnuo osjećaj za nešto što je svjetski priznato i dokazano. Futsal. Riječ koja velikom broju ljudi ne znači ništa, predstavlja sport koji je poznat kao mali fudbal ili mali nogomet. Iako na našim prostorima rijetko korištena, ova skraćenica već niz godina zvanično predstavlja jedan sport koji je definitivno u ekspanziji. Dvoumljenja oko naziva knjige su postojala, iznad svega zbog mogućnosti nepoznavanja i neprihvatanja samoga izraza ''futsal'' od strane čitaoca. Bez obzira na ovu činjenicu, a iznad svega radi što bržeg prilagođavanja svjetskim standardima, riječ ''futsal'' će biti naša zvjezda vodilja.

Knjiga ''Futsal'' je stručnog sadržaja, te kao takva sigurno od velike koristi širokom spektru publike. Način izražavanja kojim se koristio autor je pojednostavljen upravo iz razloga da bi tekst bio što bolje shvaćen. Pored detaljnog opisa ulogâ glavnih aktera u futsalu, do u tančine su opisane tehnika i taktika, razni segmenti igre, sistemi koji se primjenjuju u fazi odbrane i napada, pasivne situacije, presing-igra, razni modeli futsala, vježbe i dr.

Zaljubljenicima koji namjeravaju približiti se ovoj disciplini, ona će biti od posebnog značaja, jer ih upoznaje sa osnovnim pojmovima futsala. Igračima, kao i onima koji se već bave trenerskim pozivom ovo štivo može poslužiti kao dodatni priručnik, dok će budućim trenerima biti kamen temeljac za uspješnu karijeru. Trenerima fudbala koji imaju namjeru posvetiti se futsalu, ona je od posebnog značaja. Zabranjuje im da futsal posmatraju kao igru fudbala na malom terenu, i iznad svega ukazuje im na različitosti dviju disciplina.

Za trenera se osim poznavanja tehnike i taktike, od presudnog značaja iskazuje sama komunikacija sa ekipom, iznošenje vlastitih ideja, ali i prilagođavanje nastalim situacijama. Prenošenjem na papir ličnih stavova i ideja, nastoji se postići jedan cilj, koji poziva trenere na dublju analizu futsala. Namjera je pokrenuti otvoren dijalog sa ljudima koji imaju različite poglede na ovaj sport. Osim toga, da bi se pojednostavila razmjena mišljenja, ispostavlja se kao presudan faktor upravo komunikacija. Iskrena nada je da će treneri biti na istim talasnim dužinama, te pomoći proces unapređenja futsala.

Budućnost svjetskog futsala je sigurno veoma perspektivna. Činjenice da od 2012. godine ulazi u porodicu olimpijskih sportova i da je u velikom broju zemalja već ušao u najviše obrazovne ustanove, obavezuju da mu se pristupi na ozbiljniji način. Nepostojanje literature vezane za ovu disciplinu, jedan je od osnovnih motiva zbog čega je uopšte rađena ova knjiga.

Cilj izdavanja knjige jeste podizanje opšte svijesti o značaju futsala kao sportske discipline. Ovo štivo je posebno interesantno za obrazovno-odgojni proces jer se može koristiti u nastavnom planu i programu. Načinom na koji je pisana, detaljno su na preko 70 fotografija i 25 dijagrama prikazani svi segmenti futsala. Zbog toga je štivo pogodno i za animaciju i uključivanje djece sa posebnim potrebama u proces učenja o futsalu, te njegovoj primjeni u praksi.

Danas imamo situaciju u kojoj duh novog vremena i brzi način življena našu omladinu jednostavno udaljava od sporta i sportskih aktivnosti. Ovakva situacija je produkt nedostatka infrastruktura, trenerskog kadra, ali i nedostatak obrazovanja u ovoj sportskoj disciplini.

Da bi vratili 'kulturu' sporta moramo prije svega ulagati u promociju istog, a to možemo nabolje ostvariti promocijom pisane riječi.


RECENZIJA

“Nema većeg zadovoljstva nego napisati recenziju knjige dragog futsal prijetelja. Evo konačno futsal knjige za kakvom je ovo naše govorno područje vapilo. Nakon odličnih radova Ace Kovačevića i Darka Križmana, Dževad Habibija - Piga je otišao korak dalje i na najbolji mogući način ispunio prazninu u Futsal literaturi.

Dževad Habibija kao jedan od najboljih Futsal igrača na ovim prostorima, čovjek nezaboravne igračke i trenerske karijere u Italiji, BiH i Kataru napisao je knjigu za svaku pohvalu. Sama knjiga potvrda je autorovih vrhunskih trenerskih sposobnosti. Njegova taktička pripremljenost manijakalnom je preciznošću i predanošću prenesena na papir. Opisivanje tehnike futsala kao plod njegove genijalne igračke karijere štivo je koje se guta i prenosi direktno na teren na buduće i sadašnje igrače futsala. Ništa tu ne fali. Detaljno je obrađeno sve ono sa čime se mi futsal treneri svakodnevno susrećemo tako da će nam Pigina knjiga riješiti sve nedoumice, ispraviti sve naše nedostatke i služiti kao podloga za pripremu treninga i realizaciju taktičkih varijanti. Za svaku je pohvalu tečnost teksta te redoslijed obrade pojedinih tema, neke od kojih su sasvim nove u cjelokupnoj svjetskoj futsal literaturi.

Uvjeren sam da će njegova visokovrijedna futsal kreacija polučiti veliki uspijeh i izazvati pravu futsal revoluciju te omogućiti futsal trenerima da utaže glad za vrhunskim futsal štivom.

Nema sumnje da će Dževad Habibija – Piga kao autor ovog iznimnog tehničko-taktičkog futsal djela inspirirati sadašnje i buduće naraštaje futsal trenera širom našeg govornog područja i na najbolji mogući način pridonijeti da Futsal, sport koji je na našim prostorima izuzetno popularan, dobije i internacionalnu kvalitetu te time poboljša svoj status u društvu.”

 

Dipl. ing. Mićo Martić

FIFA Futsal Instructor


Kontakt informacije za nabavku knjige:

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Mob: +387 61 610 134

Dževad Habibija

PRIJAVA

Idi na vrh