Polja označena zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdi lozinku *
Email *
Potvrdi email *

Ovo je pitanje koje postavljaju treneri i roditelji mladih igrača. Roditelji su se naslušali svakakvih priča o tome da ova vrsta trening usporava rast i uzrokuje mnogobrojne ozljede, te da će dižući utege mladi igrači postati „prekruti“ za nogomet.

 

Odgovor na ovo pitanje je DA, dizanje utega je sigurno sve dok se vježbe izvode ispravnom tehnikom sa ispravnim brojem serija i ponavljanja. Sve treninge ove vrste trebali bi nadgledati diplomirani treneri, da bi osigurali maksimalnu sigurnost od ozljeda i pravilnost izvođenja vježbi.

 

Tijekom cijele godine sudjelovanje u sportu, pa tako i u nogometu traži visok nivo angažiranosti. Nogometaši se natječu u jesen, zimi igrajući mali nogomet i ponovno u proljetnom dijelu sezone. Za vrijeme ljetnih mjeseci mladi nogometaši sudjeluju u različitim kampovima i na nogometnim turnirima.

 

To znači da mladi nogometaši skoro nikada u stvarnosti nemaju period kada su u fazi odmora u pripremi za redovnu sezonu. Igrači s toga igraju velik broj utakmica bez osnovne baze snage i stabilnosti zglobova. Nije slučajno da je prema tome i broj ozljeda u porastu.

 

Trening s utezima za mlade i starije igrače dokazano stimulira rast kostiju, mišića, ligamenata i tetiva. Ova stimulacija je ključna za ispravan razvoj kostiju u adolescentnom i tinejdžerskoj dobi. Dobro dizajniran program treninga s utezima pruža dobru bazu za kompletan sportski razvoj i buduće uspjehe u nogometu.

 

Razvoj snage se može postići bez obzira na starost i spol. Sportašu i pred pubertetskoj dobi neće dobivati na mišićnoj masi zbog nedostatka potrebnih hormona za to. Dobitci u snazi u toj dobi rezultirati će boljoj živčano mišićnoj vezi i koordinaciji. Također je dokazano da povećanje snage može dati pozitivne učinke na performanse i smanjenje mogućnosti ozljeda.

 

Mišljenja roditelja i trenera da njihovi mladi nogometaši trebaju dizati utege često se razlikuju. Dizanje teških utega svakako se ne preporučuje za mlade i manje zrele sportaše. Jednostavne vježbe sa tjelesnom težinom kao što su čučnjevi, iskoraci, sklekovi, zgibovi, trbušne i leđne ekstenzije su pogodne za većinu igrača. Dobitci u snazi do 30% su dostižni sa ovim vježbama sa tjelesnom težinom.

 

Dodajući ovim vježbama opremu kao što su medicinske lopte i elastične opruge dobivamo potrebno opterećenje u vježbama. Igrači starosti 12 ili 14 godina će imati velike koristi od ovakve vrste treninga. Ovakav trening mogu primjenjivati iskusni treneri za znanjem fitnes programa ili uz suradnju fitnes trenera.

 

Prema tome sila koju trpe zglobovi, kosti itd. Za vrijeme igre sigurno je veća od sile koju primjenjujemo za vrijeme bilo kojeg oblika treninga utega. Puno je veći rizik za igrača da bude na igralištu fizički nepripremljen nego da je prošao kompletan tretman vježbanja sa utezima. Studija koju iznosi Američki koledž sportske medicine utvrdila je da se preko 50% od 3 milijuna sportskih ozljeda kod mladih sportaša mogla spriječiti da su sportaši bili bolje pripremljeni za igru, što uključuje i primjenu fitnes programa.

 

I nak raju kao što kaže poslovica: „Izostanak pripreme je priprema za neuspjeh“.

Light Color Schemes

Dark Color Schemes

Dark 1 Dark 2
Dark 3 Dark 4

Layout Style

Boxed Fullwidth