Polja označena zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdi lozinku *
Email *
Potvrdi email *

Izgradnja samopouzdanja kod mladih sportaša: Umijeće koje oblikuje šampione

 

Koliko puta ste se vozili kući nakon utakmice vašeg djeteta, suočeni s razočaranjem ili nezadovoljstvom, te ga nenamjerno kritizirali ili predbacivali mu nešto vezano za igru ili taktiku?

 

Nemojte to činiti! Čak i hvale nisu uvijek dovoljne. Ponekad je najbolje pustiti da prođe neko vrijeme dok dijete samo ne iznese svoje dojmove. Negativne riječi mogu rušiti samopouzdanje i ugasiti vatru njegove strasti prema sportu.

 

Kroz dugogodišnje iskustvo kao trener, primijetio sam ključnu vještinu koju dijele svi uspješni sportaši – vještinu samopouzdanja. Namjerno koristim riječ "vještina" jer vjerujem da se može razvijati. Bez nje, postajemo beskorisni u sportu i životu općenito. Najefikasniji način izgradnje samopouzdanja je kroz ponavljanje; nema magičnog dugmeta. Želimo biti u situaciji pod pritiskom gdje možemo reći: "Hej, pa već sam ovo napravio 1000 puta."

 

Mudre riječi Muhameda Alija - "I am the greatest, there is no one better than me. I am the captain of my ship and I am the master of my faith" - ukazuju na moć pozitivnog govora. Ono što govorimo sebi, afirmacije koje ponavljamo, oblikuju naše vlastito viđenje sebe i svijeta oko nas. Biti ponosan na sebe i zaustaviti negativan samogovor prvi su koraci prema izgradnji snažnog samopouzdanja.

 

Kako bismo potaknuli samopouzdanje kod drugih, posebno kod djece, važno je korigirati ih bez kritike kad naprave pogrešku. Umjesto toga, pohvalite ih kad postignu uspjeh i istaknite njihove dobre strane. Svako dijete ima svoje vrline, a ključ je u hvatanju tih trenutaka i davanju pohvale.

 

U svijetu sporta, video analize često se koriste kako bi se identificirale slabosti i unaprijedila igra. Međutim, dokazano je da klubovi koji se fokusiraju više na analizu loših situacija često se suočavaju s lošim rezultatima. Timovi koji naglašavaju pozitivne aspekte igre, pobjeđuju i istovremeno podižu samopouzdanje svojih igrača.

 

Samopouzdani pojedinci interpretiraju situacije pozitivno, čak i kad su izazovi veliki. Oni su sposobni prepoznati dobre aspekte, čak i kad su općenito pod pritiskom. Postavljanje realnih ciljeva i rad na postizanju malih uspjeha pomaže izgradnji samopouzdanja korak po korak.

 

Najvažnije od svega, podržite djetetovo viđenje njegove igre. Ako dijete nakon utakmice kaže da je igralo sjajno, iako vi to možda ne vidite tako, nemojte ga ispravljati. Prihvatite njegovu percepciju i podržite ga u izgradnji vlastitog samopouzdanja.

 

Nemojte zaboraviti, nitko neće vjerovati u vas ako ne vjerujete u sebe i u djecu koju trenirate. Izgradnja samopouzdanja kod mladih sportaša nije samo nužnost za sportski uspjeh, već i temelj za sreću i uspjeh u životu. Neka vaša podrška bude most prema njihovim sportskim snovima, potičući ih da uživaju u igri i razvijaju se kao samopouzdane osobe.

 

Napisao: Ivica Vrgoč

 

www.nogometnitrening.com

Light Color Schemes

Dark Color Schemes

Dark 1 Dark 2
Dark 3 Dark 4

Layout Style

Boxed Fullwidth