Polja označena zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdi lozinku *
Email *
Potvrdi email *

U trenažnom procesu mlađih kategorija, postavljanje kompliciranih taktičkih zahtjeva pred mlade igrače može biti jako veliki problem zbog kojeg djeca napuštaju nogomet i sport uopće, a najvećim talentima se guši kreativnost i dovodi ih u situacije da gube samopouzdanje i vjeru u sebe. Često, umjesto poticanja kreativnosti i razumijevanja igre, previše taktičkih instrukcija može dovesti do totalne katastrofe.

Na početku moramo naglasiti da je jedan od ključnih izazova u radu s djecom je razumijevanje ograničenja njihove pažnje. Djeca nemaju istu koncentraciju kao odrasli, često se boreći s održavanjem fokusa dulje od nekoliko minuta. Komplicirane taktičke vježbe i dugotrajna izlaganja trenera često nisu u skladu s ovim prirodnim ograničenjima. 

Stvaranje konfuzije umjesto razumijevanja također može biti posljedica previše taktičkih zahtjeva. Djeca su kao spužve, sposobni su vrlo lako upiti znanje, ali ako im se servira previše odjednom, spužva se zasiti i ne može više upijati. Odrasli igrači mogu zadržati koncentraciju tek oko sedam minuta, a kod djece je taj period još kraći ili je nikakav.

Kako bismo izbjegli ovu "taktičku katastrofu," ključno je postaviti temelje koji potiču razumijevanje igre, razvijanje kreativnosti i suradnju sa suigračima. Umjesto opterećivanja djecom suvišnim taktičkim detaljima, treneri bi trebali usmjeriti svoju energiju na poticanje djece da razumiju osnovne principe igre.

Razvijanje osjećaja za pravi trenutak za odigravanje lopte, suradnju unutar tima te prepoznavanje prilika na terenu trebali bi biti prioriteti. Ovakav pristup ne samo da olakšava učenje, već i potiče igrače na aktivno sudjelovanje u procesu učenja. Vrlo je važno naglasiti da bi ovo trebao biti i ključni moment za selekciju talentiranih igrača, a ne žongliranje, driblanje bez protivnika, brzina bez tajminga....

Kada treneri nameću taktičke zahtjeve koje djeca ne razumiju, to može izazvati konfuziju, frustracije kod trenera, a što je još važnije, smanjuje vjeru djece u vlastite sposobnosti. Ovo može rezultirati nesigurnošću na terenu, što nije optimalno okruženje za rast i razvoj mladih talenata.

Rješenje ovog problema jer u podsticanju kreativnosti i maštovitosti kroz igru kod mladih igrača. Kreativnost je važna vještina za mlade nogometaše, jer im omogućuje da budu inovativni, inventivni i nepredvidljivi na terenu. Kreativnost se može poticati na različite načine, ali evo nekih od najčešćih:

- Stvaranje prikladnog okruženja: Treneri bi trebali stvoriti okruženje u kojem se djeca osjećaju ugodno i sigurno da se izraze. To znači da treneri trebaju biti ohrabrujući, podržavajući i tolerantni na greške. Treba naglasiti važnost ideje prilikom odigravanja lopte, a ne sami ishod dodavanja. Također, treneri bi trebali omogućiti djeci da se zabave, igraju i druže s prijateljima. Na primjer, treneri mogu koristiti zabavne i angažirajuće aktivnosti za dolazak, koje će privući dječju pažnju i motivaciju čak i prije nego što počne trening.

- Promicanje kreativnosti: Treneri bi trebali poticati djecu da koriste svoju maštu i originalne ideje u igri. To znači da treneri ne bi trebali nametati previše taktičkih zahtjeva ili ograničenja djeci, već im dati slobodu da donose vlastite odluke i rješavaju probleme. Također, treneri bi trebali pohvaliti i nagraditi djecu kada pokažu znakove kreativnosti, kao što su pravovremeni potezi, trikovi ili kombinacije u igri.

- Razvijanje osnovnih principa igre: Treneri bi trebali pomoći djeci da razumiju osnovne principe igre, kao što su kada, gdje, kako i zašto igrati loptu. To će im pomoći da razviju osjećaj za igru, suradnju s suigračima i prepoznavanje prilika na terenu. Treneri bi trebali koristiti različite vježbe i igre koje potiču djecu da primjenjuju i prilagođavaju svoje vještine u različitim uvjetima.

- Korištenje uličnog nogometa i futsala: Ulični nogomet i futsal su odlični načini za razvijanje kreativnosti kod mladih nogometaša, jer imaju manje odraslih ograničenja i pravila. Djeca mogu, i hoće, vježbati s loptom satima da nauče novi potez. Mladi igrači također se čine sposobnijima prenijeti te nove vještine u ulične nogometne i futsal utakmice, nego u regularne omladinske utakmice.

Taktički pristup treningu u mlađim kategorijama trebao bi biti suptilan, usmjeren na temelje igre i poticanje kreativnosti. Samo kroz takav pristup možemo izbjeći "taktičku katastrofu" i stvoriti optimalno okruženje za razvoj budućih sportaša.

 

Tekst napisao: Ivica Vrgoč

Light Color Schemes

Dark Color Schemes

Dark 1 Dark 2
Dark 3 Dark 4

Layout Style

Boxed Fullwidth